رولکاری ورق

رولکاری ورق

رولکاری ورق یا فرمینگ ورق، در واقع همان شکل دادن به ورق. و تبدیل آن به  انواع اشکال از جمله قوطی ، پروفیل و لوله می باشد.

در عملیات رولکاری ضخامت ورق تغییری نکرده. ادامه ی این عملیات در دمای خاصی صورت می گیرد. قطعات رول شده معمولا دارای یک انحنای خاصی هستند. با زاویه ی خطوط خمش 90 درجه انجام می شود.

جهت انجام فرایند رول کاری روش های بسیاری است. که هر یک از این روش ها در کاربردهای خاصی مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال خمکاری با دستگاه نورد، خمکاری و شکل دهی با دستگاه پرس برک و … .که با استفاده از این دستگاه ها می توان انواع ورق های فلزی و یا لوله ها و پروفیل ها را خم کاری نمود.

اصول رول کاری ورق های فلزی با دست

با وجود آن که رولکاری ورق های فلزی با دست چندان متداول نیست. اما در مواردی مانند ساخت اجسام مدور از ورق های نازک با ارتفاع و قطر کم از این روش استفاده می شود. در این روش ورق را با ایجاد خمش های متوالی در امتداد یال های استوانه یا مخروط با جا به جا کردن. تدریجی آن ها روی میله گردهای فولادی و یا سندان های ویژه ورق کاری به فرم مورد نظر در می آورند.سپس اثرات خمش ایجاد شده را توسط چکش های چوبی و یا ابزارهای مناسب دیگر برطرف می کنند.

اصول رولکاری ورق های فلزی به وسیله ی ماشین های غلتک

ماشین های غلتک که در کارگاه های صنایع فلزی کارخانجات تولید مصنوعات فلزی با نام غلتک شناخته شده اند. براساس ظرفیت مورد لزوم طراحی و در اندازه های گوناگون ساخته می شوند. این ماشین ها را به لحاظ نیروی محرکه میتوان به دو گروه تقسیم کرد.دستی و برقی که نوع آن را متناسب با ظرفیت و قدرت رولکاری به صورت هیدرولیکی نیز می سازند. اجزای منحنی کننده ی دستگاه های مزبور از استوانه هایی معروف به غلتک تشکیل شده که از نوع فولاد مارتنزیتی است. بسیار سخت بوده و مقاومت بالایی در برابر نیروی خمش دارند.